AFAZİ

Afazi, genellikle bir inme veya kafa travması sonucunda aniden ortaya çıkar. Beynin dilden sorumlu alanlarının hasarlanmasından kaynaklanan edinilmiş bir dil bozukluğudur. Çoğu insanda beynin dil baskın hemisferi sol hemisferdir. Afazide beynin sol hemisferindeki dil alanları hasarlanırken, kişinin de sağ tarafına inme inebilir/felç gelebilir. Bu bozukluk dili ifade etme ve anlamanın yanı sıra, okuma ve yazmayı da etkileyebilmektedir. Afaziye dizartri ya da konuşma apraksisi gibi nörolojik temelli motor konuşma bozuklukları da eşlik edebilmektedir.

Afazi, beynin dilden sorumlu alanlarından bir ya da daha fazlasının hasarlanmasının bir sonucudur. Çoğu zaman beyin hasarının nedeni inmedir. İnme, beynin bir bölgesinin kansız kalması durumunda ortaya çıkar. Beyin hücreleri oksijen ve önemli besinleri taşıyan normal kan desteğini alamadığında ölürler. Beyin hasarının diğer nedenleri arasında kafaya alınan şiddetli darbeler, beyin tümörleri, beyin enfeksiyonları ve beyni etkileyen diğer durumlar yer almaktadır.

Akıcı ve tutuk olmak üzere iki tipi vardır. Bunları da kendi aralarında gruplandırabiliriz. Tutuk afaziler; Broca afazisi, Transkortikal Motor afazi, Global afazi’dir. Akıcı afaziler ise Wernicke Afazisi, Transkortikal Duyusal Afazi, Kondüksiyon Afazi ve Anomik Afazi olarak sınıflandırılmaktadır.

Afazi ile uğraşan DKT, yapmış olduğu ayrıntılı değerlendirme sonrasında vakaların hasarlı dil alanlarına yönelik, etkililiği kanıtlanmış bir terapi yaklaşımı seçerek bireye özgü bir terapi programı hazırlayıp uygular. Her bir bireyin afazi tipi ve yetersizliğine özgün olarak hazırlanan bireysel terapiler kişinin işlevsel ihtiyaçlarına odaklanır. Terapide amaç, dil becerilerini mümkün olduğu kadar yeniden oluşturarak, dil sorunlarını telafi ederek, vakaya diğer iletişim kurma yöntemlerini öğreterek ve mevcut dil becerilerini kullanması için motive ederek afazili bireylerin iletişim becerilerini geliştirmektir. Terapilere ailenin katılımı da afazi terapisinin gidişatını etkileyen önemli bir bileşendir.