1. 0-1 AY SESLEME(FONASYON) EVRESİ

Bu evrede çıkarılan sesler ağlama, hapşırma, öksürme, mızıldanma gibi doğal seslerdir. Bunların yanında genizsi ses dediğimiz m ve n seslerinin çoğunlukta olduğu refleksif olmayan seslemeler de gözlenir. Yeni doğan bebeklerde ağız boşluğu küçüktür ve dil bu boşluğu neredeyse doldurur.

2. 2-3 AY GIĞILDAMA(AGULAMA) EVRESİ

Bu evrede bebekler rahatlık ve mutluluk ifade eden seslemelerde bulunur. Bu evrede artık gülücükler artmaya başlar, ağlamalar azalır. Ünlü seslemeler artarken damaksıl sesler de eklenir. (k ve g gibi) Ve ünlü ünsüz sıralamalarına benzer sesler çıkmaya başlar. (agu)

3. 4-6 AY GENİŞLETME EVRESİ

Ses oyunları evresi olarak da bilinir. Çocuğun seslemelerine perde ve gürlük değişiklikleri de eklenir. Yani daha ince ya da daha kalın sesler de çıkarmaya başlar. Bu evrenin sonuna doğru /ba/, /da/ gibi ünlü-ünsüz sıralamada sesler çıkarmaya başlar.

4. 7-9 AY DÜZENLİ MIRILDANMA EVRESİ

Bu evreye babıldama evresi de denilmektedir. Ünlü-ünsüz-ünlü sıralamalı seslemeler görünür. Buradaki seslemeler sırasında ebeveynler baba mama gibi sözcükler duyabilir ve bu kelimeleri anlamlı çıkardığını düşünebilirler, özellikle babalar😊 ancak burada çocuk ses oyunları sırasında baba dada mama adada gibi birleştirmelerle ses oyunları yapmaktadır.

5. 10-12 AY ÇEŞİTLENDİRİLMİŞ MIRILDANMA EVRESİ

Burada düzenli mırıldanmadaki seslemeler çeşitlenir ve farklı sesleri bir arada kullanır. Badagami dadamaba gibi seslemeler görülebilir. Çocuk aynı zamanda farklı ezgi ve vurgular da kullanmaya başlar. Yine de ürettiği sözcükler anlam taşıyan sözcükler değildir. Bu evrenin sonuna kadar jest ve seslemeleri birleştirerek isteklerini bildirebilirler.Yetişkinlerin konuşmalarını taklit edebilirler. Bu tür mırıldanmalar erken sesbilgilsel gelişimi tetikler.